آرشیو اسفند ماه 1398

شركت پالايش كود واردكننده و توليدكننده انواع كودهاي كشاورزي كود آهن و كود اوره مي باشد

راه هاي صرفه جويي در مصرف آب در كشاورزي

چگونه در مصرف آب كشاورزي صرفه جويي كنيم
اين روزها  با كاهش ميزان بارش بحران كمبود  آب به شدت مورد بحث قرار گرفته است و در بيشتر  مناطق كشور با خشكسالي مواجه مي شويم . پس مديريت منابع آبي از اهميت خاصي برخوردار مي باشد . هدر رفتن آب در ايران بيشتر از ميانگين  هدر رفت آب جهاني است بطبق آخرين گزارشات مقدار هدر رفتن آب در اين كشور بيست و هشت تا سي  درصد مي باشد اين  درحالي است  كه اين مقدار در كل جهان  نه تا دوازده درصد گزارش شده است و يكي از عوامل اصلي اين موضوع برداشت هاي غيرمجاز از شبكه آبرساني و كهنگي و پوسيدگي تاسيسات آب مي باشد
راه هاي صرفه جويي در مصرف آب در كشاورزي
براي جلوگيري از افزايش ميزان هدر رفتن  آب مي توان نسبت به برطرف نمودن كهنگي و تعويض و تغيير لوله هاي شبكه آبرساني اقدام نمود و  استفاده از لوله هاي پلي اتيلن، گزينه مناسبي خواهد بود .همين طور  در بخش كشاورزي با تغيير روش آبياري مزارع،  باغ ها و  كشت زار ها با استفاده از  روش هاي جديد  آبياري مانند  استفاده از نوار آبياري كه مخصوص آبياري قطره‌اي هستند مي توان به بهبود مديريت مصرف و كاهش هزينه ها كمك كرد زيرا در مزارع و كشت زارهايي كه به كمك آبياري تحت فشار و قطره اي آبياري مي شوند سبب كاهش ميزان آب مصرفي و بهبود كيفيت و كميت محصولات و كاهش هزينه هاي توليد خواهد شد.
از مهمترين روش هاي تغيير الگوي استفاده مي توانيم به پيروي از متدهاي هاي بهزراعي و بهنژادي ، كم شدن سطح كشت محصولات از طريق مصرف زياد آب و اصلاح نژاد و توسعه كاشت گياهان كم آب اشاره نمود.
1- استفاده كمتر از كودهاي شيميايي
هر زمان از كود هاي شيمايي مثل اوره استفاده شود زمين ها تشنه تر خواهند شد و ميزان استفاده از آب افزايش پيدا كرد .
2-كاشت گلخانه اي مصرف آب كمتر ، برداشت محصول بيشتر
بررسي هاي اخير  نشان مي دهد كه  در سيستم كشت گلخانه اي ميزان مصرف آب ده  برابر كمتر مي شود. و جالبتر آنكه  با وجود كاهش مصرف آب، ميزان توليد به طور متوسط هجده  برابر افزايش مي يابد.
3- الگوي كشت متناسب با اقليم و شرايط آب و هوايي ايران
ايران  از نظر جغرافيايي در قسمتي از كره‌ي زمين قرار گرفته كه با محدوديت‌ها و چالش هاي  اقليمي خاص برخوردار است  خشك‌سالي يكي از جمله محدوديت‌هايي مي باشد كه به‌عنوان چالشي بزرگ در برابر توسعه‌ي كشاورزي است. با توجه به قرار گرفتن ايران در مناطق خشك جهان الگوي كشت بايد با استفاده از بهينه  منابع آب و كاشت گياهان مناسب با اقليم ايران برخوردار شود.
4- استفاده از آب هاي بازيافتي يا فاضلاب هاي شهري
در خاورميانه كه اكثر كشورها در ناحيه خشك و نيمه خشك قرار گرفته اند و از مدت ها  با معضل كم آبي آشنا هستند استفاده مجدد از فاضلاب هاي  تصفيه شده  در كشاورزي از اهميت ويژه اي برخوردار است ، چون  در بيشتر  اين كشورها، كشاورزي اصلي ترين مصرف كنند ه آب خواهد بود همچنين در ايران نيز در سال هاي گذشته  استفاده از آب بازيافتي پساب و فاضلاب ها مورد توجه قرار گرفته است.
منبع :

كشت عمودي چيست

كشاورزي عمودي در خانه
كشاورزي عمودي به عنوان بخشي از كشاورزي شهري به روش كاشت گياهان در گلخانه آسمان خراش‌ ها يا فضاهايي كه به ‌طور عمودي در آنها تعبيه شده گفته  مي‌شود. در اين روش مدرن كشاورزي از تكنيكي مشابه گلخانه هاي شيشه اي بهره ميبرد كه در آنها ميتوان با نور طبيعي خورشيد ميزان نور مصنوعي را افزايش داد. و مصرف ميزان كمتري از كود و آب ميتوان برداشت بسيار خوبي داشت .
اصطلاح كشاورزي عمودي اولين بار توسط گيلبرت اليس و در سال ۱۹۱۵ در كتاب كشاورزي عمودي نام بيان شد. نوع استفاده او از اين عبارت با كاربرد كنوني آن تفاوت داشت. او مطالبي درباره كشاورزي نوشت و علاقه ويژه اي به منشأ خاك و محتواي مغذي داشت و گياهان را زندگي هايي عمودي ميدانست بخصوص اينكه  ريشه هاي آنها زير زمين بودند . كاربرد جديد اين واژه قدري متفاوت تر و  به آسمان خراشهايي اشاره مي كند  كه از نور طبيعي خورشيد  استفاده ميكنند.
كشت عمودي مزرعه آپارتماني كشاورزي عمودي
مزرعه عمودي در ايران
در زندگي شهرنشيني امروزي يكي از نيازهاي اساسي بشر دستيابي به منابع كشاورزي و محصولات سالم است. نياز به توليدات كشاورزي بسيار حساس و مهم است اما با وجود فضاي كم زمين در داخل شهرها و سبك زندگي آپارتمان نشيني عملاً اين كار را نميتوان در درون شهر انجام داد و اين توليدات خارج از شهرها صورت گرفته و بعد به داخل شهر لنتقال داده مي شود. اما اكنون در زمينه شهر سازي با مفهوم جديدي از مزرعه داري مواجه هستيم با نام مزارع عمودي. اين مزارع پيشنهادي براي شهرهاي پرجمعيت مانند نيويورك و شهر هاي بزرگ ايران است كه داراي فضاي كم براي كاشت و برداشت ميباشد. فضاي اصلي اين مزرعه تشكيل شده از كانتينرهايي كه پر از مواد غذايي در حال رشد ميباشد. ذرت، سبزيجات و گوجه، و حتي عسل، ميتواند بخشي از توليدات اين مزرعه هاي عمودي باشد. هنگامي هم كه اين سبزيجات يا محصولات ميرسد و قابل برداشت است جرثقيل مخصوصي آن كانتينر را جدا ميكند ورودي كاميون قرار داده و مركز خريد ارسال ميكند. به اين صورت محصولات ارگانيك با قيمتي ارزانتر و با سرعت بيشتري در اختيار كاربران قرار ميگيرد و حمل و نقل آسانتر و سريعتري دارد. استفاده از انرژي خورشيدي در پرورش مواد غذايي باعث پايين آمدن هزينه توليد مي‌شود. اين كار توسط شركت OVA طراحي شده و حدود 2 ميليون دلار هزينه دارد.
. در اين روش از فناوري هايي مشابه فناوري هاي مورد استفاده در خانه هاي شيشه اي استفاده مي شود و گياهان علاوه بر نور طبيعي با سيستم هاي روشنايي با مصرف كم، نيز تقويت مي شوند. اين روش مزاياي زيادي دارد كه شامل برداشت محصول در تمام  فصول سال، محافظت محصولات از شرايط بد آب و هوايي، خودكفايي شهرها در توليد محصولات كشاورزي مورد نياز خود و كاهش هزينه هاي حمل و نقل محصولات مي شود.
اين فناوري در سال 2022 از نظر علمي توسعه خواهد يافت و در سال 2026 نيز مورد توجه خواهد گرفت و از ارزش مالي خوبي  برخوردار خواهد شد.

گياهان تراريخته چيست

فوايد محصولات تراريخته
گياه تراريخته به گياهي گفته مي‌شود كه يك يا چند ژن محدود را از طريق روش هاي جديد  ژنتيك ملكولي و مهندسي ژنتيك دريافت كرده باشد. هدف از اين كار، بهبود مقاومت گياه نسبت به برخي از آفات يا بيماريهاي گياهي ، افزايش تحمل تنش هاي غير زنده نظير شوري و كم آبي، بهبود كيفيت محصول، افزايش توليد و عملكرد گياه، افزايش بهره وري در كشاورزي و در نهايت، افزايش سطح سلامت جامعه از طريق كاهش مصرف انواع سموم و كود هاي شيميايي است.

فوايد و مضرات گياهان تراريخته

مراحل توليد محصولات تراريخته
  1. يافتن صفات تازه
  2. دستيابي به ژنها
  3. الحاق ژن تازه به ژنوم گياهي
  4. بررسي ايمني زيستي و اثبات بي خطر بودن آن براي انسان
  5. زمان آشكار شدن ژنها

پژوهشگران آمريكايي با نقشه برداري از ژنوم گياهان، روش جديد و دقيقي براي اصلاح ژنتيكي آنها ارائه داده‌اند و عوارض جانبي روش هاي كنوني را ندارد.

پژوهشگران از ژنومها گياهاني كه مورد اصلاح ژنتيكي قرار گرفته‌اند، با وضوح بالا نقشه برداري كرده‌اند تا نشان دهند كه هنگام قرار دادن يك DNA بيگانه، چه اتفاقي در سطح مولكولي ميافتد. اين روش، يك نقطه آغاز واقعي محسوب مي‌شود كه نشان ميدهد ميتوان از آخرين فناوريهاي نقشه برداري و ترتيب گذاري براي بررسي تاثير ژنهاي جالب موجود در ژنوم گياه استفاده كرد.

زماني كه براي افزايش ميزان سلامت محصولات غذايي، يك ژن جديد را در گياه قرار دهد، از نوعي باكتري به نام  آگروباكتريوم استفاده ميكند. اين باكتري كه موجب رشد تومور گال در گياهان مي‌شود. قرنها پيش، دانشمندان دريافتند هنگامي كه اين باكتري، درختي را آلوده ميكند، بخشي از DNA خود را به آن انتقال ميدهد. در واقع، DNA باكتري، به ژنوم درخت منتقل مي‌شود. كار با روشهاي توالي DNA از زماني آغاز شد كه DNA آگروباكتريوم براي قرار دادن ژن جديد در گياه مورد استفاده قرار گرفت.

شركتهاي اصلاح ژن، زمان و تلاش زيادي را براي شناسايي گياهان تراريخته صرف ميكنند و از عهده درك تغييرات ناخواسته نيز برنميآيد  از آنجا كه اين روش جديد، به توليد  بسيار از ژن مورد نظر در گياه منجر مي‌شود، بررسي نتيجه نهايي با توالي استاندارد DNA ميتواند دشوار باشد.

 

پژوهشگران مواد ژنتيكي به نام  هيستون را مورد بررسي قرار دادند. پروتئين هاي هيستون، DNA را به صورت واحدهاي ساختاري دستبندي ميكنند و اصلاح هيستون‌ها، نحوه ارزيابي ژن را براي به كار بردن آن توسط سلول، تغيير ميدهد.

پژوهشگران معتقدند ، DNA در حالت ايده‌آل ميتواند كپي ژن مورد نظر را بدون هيچگونه عارضه جانبي در ژنوم گياه قرار دهد.

اما برخي از پژوهشگران معتقدند نوع كشت و توليد اين محصولات، استفاده از سمومي مانند سم گلايفوسيت را افزايش ميدهد. ورود اين سموم به چرخه غذايي انسان ميتواند باعث ايجاد بيماري شود، و گياهان ميتوانند با تثبيت مقادير زيادي از اين سموم در خاك محل كشت خود باكتريهاي حياتي تثبيت كننده عناصر خاك را از بين برده و منجر به از بين رفتن حاصلخيزي خاك شوند.

منبع:
گياهان تراريخته چيست

كشاورزي ارگانيك در ايران

ويژگي هاي كشاورزي ارگانيك
كشاورزي ارگانيك، كشاورزي است كه در توليد محصولات از كود هاي شيميايي، سموم، هورمونها و دستكاري هاي ژنتيكي استفاده نشود و همه مراحل تقويت زمين، كاشت و برداشت با استفاده از كود زيستي و يا كود بيولوژيك ، كمپوست ها، حشرات سودمند باشد. كشاورزي ارگانيك، سيستمي توليدي است كه سلامت خاك، اكوسيستم ها و انسان را پايدار ميسازد و تنوع زيستي را حفظ مينمايد.

كشاورزي ارگانيك در ايران

1) سلامت
كشاورزي ارگانيك بايد سلامت خاك، گياه، دام، انسان و زمين را در ارتباط باهم حفظ و بهبود بخشد. اين اصل به سلامت افراد و جوامع، كه نميتوانند جدا از سلامت اكوسيستم باشند اشاره دارد. خاك سالم، گياه سالم توليد ميكند كه سلامت گياه تضمين كننده سلامت انسان و دام سالم است.
كشاورزي ارگانيك نقش مهمي را هم در كشاورزي و هم حفظ و بهبود سلامت اكوسيستم ها و موجودات ايفا ميكند. به طور خاص، كشاورزي ارگانيك براي توليد با كيفيت و مواد غذايي مغذي در نظر گرفته شده است. در كشاورزي ارگانيك بايد از مصرف كودها، آفت كشها، داروهاي حيواني و مكملهاي غذايي به دليل اينكه ممكن است اثرات سو بر سلامت داشته باشد، پرهيز شود.
2) اكولوژي
كشاورزي ارگانيك بايد بر اساس سيستم‌هاي اكولوژيكي زنده و چرخه‌ مواد، و كمك به پايداري آنها باشد. اين اصل كشاورزي ارگانيك را از درون سيستم‌هاي اكولوژيكي زنده بيان ميكند كه توليد بر پايه فرآيندهاي اكولوژيكي و بازيافت استوار است.
تغذيه از طريق اكولوژي محيط توليد بدست مي‌آيند. براي مثال، در مورد گياهان زراعي، محيط خاك؛ براي حيوانات و اكوسيستم مزرعه و محيط آبي براي ماهيها و موجودات دريايي است.
در كشاورزي ارگانيك، سيستم‌هاي برداشت طبيعي و مرتعي بايد با چرخه ها و تعادل اكولوژيكي طبيعت سازگار باشد. مديريت ارگانيك بايد با شرايط، اكولوژيكي، فرهنگي سازگار باشد. از طريق بازيافت مواد و مديريت انرژي جهت حفظ و بهبود كيفيت محيط و حفظ منابع، ورودي ها بايد كاهش يابند. كشاورزي ارگانيك بايد از طريق طراحي سيستم‌هاي زراعي، استقرار زيستگاه ها و حفظ تنوع كشاورزي و ژنتيكي به تعادل اكولوژيكي دست يابد.
 3) عدالت
كشاورزي ارگانيك بايد با توجه به فرصت ها و قابليت هاي زندگي و محيط هاي عمومي، عدالت را تضمين نمايد. عدالت بوسيله تساوي حقوق، عدل و نظارت بر تقسيمات جهان، هم در ميان مردم و هم در روابط آن‌ها با ساير موجودات زنده مي باشد.
اين اصل تاكيد ميكند كساني كه درگير كشاورزي ارگانيك هستند بايد در تمامي سطوح و براي تمام انجمنهاي كشاورزان، كارگران، فرآوري كنند گان، توزيع كنندگان ، تاجران و مصرف كنندگان روابط انساني را به شيوه‌اي كه تضمين كننده عدالت باشد، هدايت نمايند.
4) مراقبت
كشاورزي ارگانيك بايد به صورت پيشگيرانه و مسئولانه با استفاده از كود ارگانيك براي حمايت از سلامت و آسايش نسل كنوني و بعدي براي محيط زيست سالم مديريت كند، كشاورزي ارگانيك يك سيستم پايدار و زنده است كه به تقاضا پاسخ ميدهد. مشاغل مرتبط با كشاورزي ارگانيك ميتوانند باعث بهبود كارايي و افزايش بهره وري شوند، اما نبايد سلامتي و رفاه را به خطر بياندازند. به تبع آن، تكنولوژيهاي جديد نيازمند ارزيابي و روشهاي موجود نيازمند بازنگري هستند.
كشاورزي ارگانيك بايد از طريق اتحاد فناوريهاي مناسب و رد مواردي كه غيرقابل پيش بيني هستند مانند مهندسي ژنتيك گياهان از خطرات قابل توجه پيشگيري نمايد.